EoT voor ingenieurs

EoT voor studenten

EoT voor bedrijven

Cursus

Bouwinformatiebeheer in infrastructuur

Virtuele modellen

Infrastructuursector

Building Information Modeling and Management is de nieuwe methode voor het beheren van infrastructuurprojecten vanaf het ontwerpproces, tijdens de bouwfasen en tot aan de onderhoudsstrategieën. Het gebruik van de BIM-methodologie leidt tot tijd- en kostenbesparingen, milieuvoordelen en een hogere kwaliteit. Net als alle andere aspecten in het bouwproces vereist BIM experts, goed opgeleide ontwerpers, technici, ingenieurs en vooral BIM-managers en/of BIM-coördinatoren met een brede kijk op het BIM-proces. Om deze nieuwe technologie efficiënt en kwalitatief op de markt te brengen, heeft UAntwerpen (Departement Infrastructuurwerken) een nieuwe cursus ontwikkeld die gericht is op BIM voor infrastructuurwerken.

Bouwinformatiebeheer in infrastructuur

Wat mag je van deze cursus verwachten?

Algemene informatie

Deze cursus introduceert Building Information Modeling/Management (BIM) als een methodologie om virtuele (2/3/4/5D) modellen van infrastructuurwerken te maken, waarbij objecten, eigenschappen, relaties, planning en kosten gekoppeld (kunnen) worden. Belangrijke aspecten van BIM worden geïntroduceerd en uitgediept voor de specifieke infrastructuursector:

  • Definitie van BIM en de essentiële hulpmiddelen om met BIM te werken
  • Gebruik van de Object Type Library (OTL) en uitwisseling van gegevens in OTL-conforme formaten
  • Standaarddocumenten die als basis dienen voor BIM-projecten
  • De relatie tussen BIM en internationale standaarden zoals ISO, WTCB en SB250
  • Demonstraties van het gebruik van softwarepakketten voor BIM-modellering, BIM360 en clashdetectie
  • Het uploaden van BIM-modellen via het AWV DAVIE-dataportaal (Data Acceptance Validation and Information Extraction-applicatie) om kostenposten en voortgangsstaten van infrastructuurobjecten te bepalen
  • Illustratie van de voordelen en mogelijkheden van BIM aan de hand van actuele projectvoorbeelden

De cursus bestaat uit zes colleges van twee uur verspreid over drie dagen. Naast de colleges is er dagelijks twee uur gereserveerd voor klassikale discussies en praktische toepassing van de geleerde concepten. Alle studenten moeten hun eigen laptop meenemen om actief deel te nemen aan de praktische toepassingen en opdrachten tijdens de cursus.

Na de colleges en oefeningen krijgen studenten twee weken lang de gelegenheid om individueel aan een praktijkcase te werken. Er worden twee online overlegmomenten georganiseerd om de cursisten te ondersteunen bij hun individuele projecten. De cursus wordt afgesloten met een slotdag waarop de cursisten de kans krijgen om hun individuele casussen aan elkaar te presenteren.

Onderwijsmethoden

De cursus bestaat uit zowel hoorcolleges als computergestuurde oefeningen. Studenten moeten hiervoor hun eigen laptop meenemen.

Leerresultaten

  • De cursist kan de principes van het BIM-proces toepassen binnen de infrastructuursector, bijvoorbeeld door de principes toe te passen in een casus. De cursist heeft kennis en vaardigheden opgedaan met betrekking tot een COB, BIM-software, de OTL.
  • De cursist kan de normen, standaarden, bronmateriaal van de verschillende BIM-objecten toepassen en aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld SB250 en de OTL.
  • De cursist kan de verschillende structurele elementen van een BIM-model (infrastructuur en gebouwstructuur) identificeren, controleren en optimaliseren en concepten toepassen zoals clashdetectie, itemkoppeling, etc...
  • De cursist kan verschillende bouwkundige details van een infrastructuur en bouwwerk in een BIM-omgeving opzoeken en optimaliseren, bijv. een specifiek onderdeel van een BIM-model analyseren, het benoemen via OTL-classificatie en het in een model aanleveren.
  • De cursist kan specifieke processen en eigenschappen analyseren en rapporteren op basis van een BIM-model, bijvoorbeeld via een kostenoverzicht.

Programma

Bijkomende informatie

Doelgroep

Bouwingenieurs of andere technische profielen die in contact komen met het beheer van (weg)infrastructuur zullen het BIM-implementatieproces opstarten, begeleiden en/of uitvoeren. De training richt zich meer op het managen van BIM (meestal BIM Managers) binnen een bedrijf en/of consortium en minder op het modelleren zelf.

Taal

Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.

Organisatie

Deze cursus wordt mede georganiseerd door de Universiteit Antwerpen, departement bouwkunde, onderzoeksgroep SuPAR in samenwerking met het Agentschap Digitaal Vlaanderen en het Agentschap Wegen en Verkeer.

  • Algemene coördinator en lesgever: Natasha Blommaert, Digitaal Vlaanderen
  • Academisch coördinator: Prof. Wim Van den bergh, Universiteit Antwerpen
No items found.
Datum

De cursussen worden gegeven op volgende dagen:

  • Cursus 1: maandag 9 september (9u00 - 16u30)
  • Cursus 2: maandag 16 september (9u00 - 16u30)
  • Cursus 3: donderdag 26 september (9u00 - 16u30)
  • Casusbespreking: woensdag 2 oktober en woensdag 9 oktober (online)
  • Presentaties: maandag 14 oktober (9u00 - 16u00)
Locatie

Universiteit Antwerpen
Campus Groenenborger, gebouw Z

Campus Groenenborger is gemakkelijk bereikbaar met verschillende transportmogelijkheden.

Prijs

€ 1.800,00

Deze prijs is inclusief cursusmateriaal, koffie en lunches.

Om een factuur te ontvangen dient een bestelbon opgemaakt te worden aan:

  • financien.fti@uantwerpen.be
  • Universiteit Antwerpen
  • Middelheimlaan 1
  • 2020 Antwerpen
  • BTW nummer BE 0257 216 482
  • Titel: BIM Infrastructuur 2024
  • Prijs : 1.800 €

Indien u een nieuwe klant bent, dient u zich eerst te registreren op onze website.


Deze opleiding komt in aanmerking voor de "KMO-portefeuille". De subsidieaanvraag moet ingediend worden via www.kmo-portefeuille.be. Je vraagt de ondersteuning aan met het registratienummer DV.O247467. De "KMO-portefeuille gebruikersgids" zal je helpen om vlot een subsidieaanvraag in te dienen.

Deze cursus iets voor jou?

Interesse in deze cursus? Schrijf je in via onderstaande knop.

Meer cursussen

Pasteurisatie en sterilisatie voor starters uit voedingsbedrijven
No items found.

Pasteurisatie en sterilisatie voor starters uit voedingsbedrijven

In deze workshop onderzoeken we de impact van appertisatietechnieken zoals thermische pasteurisatie en sterilisatie voor zowel vloeibare als vaste voedingsmiddelen op de afdoding van micro-organismen.

Crash course visietechnologie en beeldverwerking

artificiële intelligentie

beeldverwerking

Cameratechnieken

computervisie

visietechnologie

Crash course visietechnologie en beeldverwerking

Deze tweedaagse cursus biedt een uitgebreide introductie tot computervisie, verschillende commerciële cameratechnologieën, en diverse vormen van artificiële intelligente beeldverwerking. Je krijgt een helder overzicht van de talloze mogelijkheden binnen de computervisie, geïllustreerd met relevante industriële voorbeelden. Na deze cursus ben je dan ook perfect in staat om in te schatten hoe computervisie jouw werk en leven kan veranderen.

Basiscursus asfaltverhardingen

Asfaltverharding

Basiscursus asfaltverhardingen

Deze cursus richt zich op de praktische kennis van grondstoffen, productie en verwerking van asfalt en de relatie tussen de verschillende stappen in het asfaltproces.

Goed om te weten

Engineers of tomorrow heeft meer te bieden dan het jaarlijkse job- en netwerkevent.

Wat

Engineers of Tomorrow wil het ecosysteem van toekomstige industrieel ingenieurs, (alumni-) ingenieurs, de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen en door technologie en innovatie gedreven bedrijven ondersteunen in hun bredere professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Wie

We verwelkomen toekomstige (afgestudeerde) industrieel ingenieurs en bedrijven die gedreven worden door technologie en innovatie.

Waar

Het job- en netwerkevent van Engineers of Tomorrow vindt plaats in Bluepoint in Antwerpen.

Waarom

EoT is een duurzaam, faciliterend platform dat stakeholders verbindt met toenemende aandacht voor bredere maatschappelijke thema’s. Fundamenteel draagt elke stakeholder bij aan het platform en heeft tevens de mogelijkheid om ervan gebruik te maken.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.