EoT voor ingenieurs

EoT voor studenten

EoT voor bedrijven

Cursus

Pasteurisatie en sterilisatie voor werknemers uit voedingsbedrijven

No items found.
Pasteurisatie en sterilisatie voor werknemers uit voedingsbedrijven

Wat mag je van deze cursus verwachten?

Om de houdbaarheid van bederfbare voedingsmiddelen te verlengen, zijn diverse conserveringstechnieken in het leven geroepen, waaronder koeling, fermentatie, drogen en verhitten. Deze opleiding richt zich specifiek op de laatste techniek en verdiept zich in appertisatietechnieken zoals thermische pasteurisatie en sterilisatie. We onderzoeken de impact van deze methoden voor zowel vloeibare als vaste voedingsmiddelen op de afdoding van micro-organismen.

Tijdens de opleiding zullen we een breed scala aan appertisatietechnieken behandelen en hun toepassing bij het verbeteren van de houdbaarheid van levensmiddelen. Een belangrijk onderdeel van de cursus is het begrijpen en toepassen van fundamentele concepten zoals de D-waarde (decimale reductietijd) en de z-waarde. De theorie van deze wetmatigheden wordt uitgebreid besproken en verduidelijkt.

In het tweede deel van de opleiding zullen de theoretische kennis en concepten worden toegepast in praktijkgerichte oefeningen. Hierbij leer je hoe je pasteurisatiecondities kan berekenen voor een gewenste afdoding van micro-organismen, rekening houdend met verschillende factoren die de effectiviteit van het proces beïnvloeden.

Deze opleiding biedt een diepgaand inzicht in thermische appertisatietechnieken en stelt je in staat om theoretische kennis toe te passen in praktische scenario's, waardoor je processen beter kan begrijpen en herrekenen.

Programma

  • Toelichting rond verschillende type verhittingsmethodes en hun werking (aseptisch: UHT, HTST en in pack verhitten, ...)
  • Basisbegrippen
    • Betekenis D-waarde
    • Betekenis z-waarde
    • Betekenis P en F0 waarde
  • Leren wat de impact is van de voedingssamenstelling op D en z-waardes
  • Factoren die de hitteresistentie van micro-organismes bepalen
  • Verband tussen het thermisch proces enerzijs en food safety en stabiliteit anderzijds
  • Verschillende productcategorieën en hun standaard verhittingscondities
  • Berekenen van pasteurisatie processen in lijn of in pack
  • Berekenen van equivalente processen
  • Berekenen van procestijden voor zowel producten in lijn, of in pack
  • Berekenen van de kookschade

Bijkomende informatie

Doelgroep

Deze cursus is gemaakt voor medewerkers van voedingsbedrijven die gebruik maken van verhittingsstappen in hun productieproces. Iedereen die meer achtergrond wenst te kennen over deze pasteurisatie- en sterilisatiestappen is welkom op deze cursus. De verworven kennis zal je in staat stellen om het eigen productieproces beter te begrijpen en bvb aan te passen voor nieuwe voedingsproducten.  

Achtergrond in microbiologie is een pluspunt, maar niet vereist.

Taal

Deze cursus wordt gegeven in het  Nederlands.

Organisatie

Deze cursus wordt gedoceerd door dr. ir. Nathalie Bernaert, werkzaam binnen Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Landbouw, Visserij-en VoedingsOnderzoek.

No items found.
Datum
  • twee cursusdagen in 2025

Deze cursus vindt telkens plaats in de namiddag.

Interesse in nieuwe data voor deze cursus? Geef je gegevens door via het interesseformulier en we contacteren je zodra er nieuwe data voor deze cursus bekend zijn.

Locatie

Universiteit Antwerpen
Campus Groenenborger

Campus Groenenborger is gemakkelijk bereikbaar met verschillende transportmogelijkheden.

Prijs
  • € 500,00 (vrijgesteld van BTW)

Deze prijs is inclusief cursusmateriaal, koffie en lunches.
Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Meer info via www.kmo-portefeuille.be en in de bevestigingsmail na registratie.

Na inschrijving voor deze cursus zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Deze cursus iets voor jou?

Interesse in deze cursus? Schrijf je in via onderstaande knop.

Meer cursussen

Bouwinformatiebeheer in infrastructuur

Virtuele modellen

Infrastructuursector

Bouwinformatiebeheer in infrastructuur

Building information Modeling and Management is de nieuwe methode voor het beheren van infrastructuurprojecten vanaf het ontwerpproces.

Basiscursus asfaltverhardingen

Asfaltverharding

Basiscursus asfaltverhardingen

Deze cursus richt zich op de praktische kennis van grondstoffen, productie en verwerking van asfalt en de relatie tussen de verschillende stappen in het asfaltproces.

Het ABC van 5G

5G-Technologieën

Economie

Het ABC van 5G

Deze uitgebreide cursus is speciaal ontworpen om businessmanagers een diepgaand inzicht te geven in 5G-technologie en de belangrijke economische en juridische gevolgen ervan.

Goed om te weten

Engineers of tomorrow heeft meer te bieden dan het jaarlijkse job- en netwerkevent.

Wat

Engineers of Tomorrow wil het ecosysteem van toekomstige industrieel ingenieurs, (alumni-) ingenieurs, de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen en door technologie en innovatie gedreven bedrijven ondersteunen in hun bredere professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Wie

We verwelkomen toekomstige (afgestudeerde) industrieel ingenieurs en bedrijven die gedreven worden door technologie en innovatie.

Waar

Het job- en netwerkevent van Engineers of Tomorrow vindt plaats in Bluepoint in Antwerpen.

Waarom

EoT is een duurzaam, faciliterend platform dat stakeholders verbindt met toenemende aandacht voor bredere maatschappelijke thema’s. Fundamenteel draagt elke stakeholder bij aan het platform en heeft tevens de mogelijkheid om ervan gebruik te maken.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.